PERTANDINGAN MENULIS ESEI SEJARAH MALAYSIA 2014

Penyertaan dibuka kepada pelajar-pelajar sekolah untuk menyertai pertandingan menulis esei Sejarah 2014 dengan bilangan perkataan antara 1500 - 3000 patah.  Jangan lepaskan peluang ini kerana ia melibatkan penyertaan peringkat kebangsaan.  Sila dapatkan maklumat lanjut daripada guru Sejarah masing-masing.  Anda juga boleh mendapatkan maklumat daripada laman web berikut:  http://www.psm.org.my/image/PMS2014.pdf       Tarikh tutup penyertaan sebelum 31 Oktober 2014.

Antara objektif pertandingan ini ialah:

1.  menggalakkan pelajar menjalankan kajian penyelidikan dan menulis sejarah Malaysia

2.  menimbulkan kesedaran, minat dan penghayatan dalam kalangan pelajar terhadap sejarah Malaysia

3.  menggalakkan persatuan Sejarah untuk membantu pelajar membuat kajian dan penyelidikan sejarah tanah air

4.  mendapatkan karya yang bermutu untuk diterbitkan sebagai usaha memperkayakan sumber sejarah tanah air.

5.  memperbanyak bahan rujukan sejarah tempatan di PSM

Penyertaan dibahagikan kepada kategori berikut:-

a.  Ting 6            Perseorangan sahaja

b.  Ting 4 - 5       Perseorangan atau Kumpulan (tidak boleh melebihi 3 orang)