VISI, MISI, MOTO, PIAGAM, MATLAMAT, FUNGSI & PERANAN

1.0  VISI

Membudayakan teknologi pendidikan dalam pengajaran dan pembelajaran

2.0  MISI

Ke arah pusat sumber sekolah cemerlang peringkat bahagian menjelang tahun 2015

3.0  MOTO

Gedung ilmu penjana minda

4.0  PIAGAM

Kami warga Pusat Sumber SMK Muhibbah, Sandakan dengan ikhlas dan bertanggungjawab sesungguhnya berhasrat secara berterusan akan:

a.  memberi layanan yang adil dan saksama kepada semua pelajar

b.  mengurus dan menyediakan perkhidmatan terbaik ke arah kecemerlangan pelajar.

c.  mewujudkan pusat sumber yang kondusif dan ceria untuk pembelajaran

d.  sentidas peka dan responsif kepada kehendak pelanggan dan sanggup menerima sebarang pandangan dan cadangan

e.  menambah koleksi bahan bacaan, bukan bacaan dan bahan-bahan rujukan yang bermutu dan terkini

5.0  MATLAMAT

a.  meningkatkan mutu pendidikan Sabah

b.  membentuk profession perguruan yang berilmu, dinamis, kreatif, inovatif dan berdisiplin untuk membantu pembinaan sahsiah guru-guru supaya dapat memainkan peranan yang berkesan dalam pembangunan negara, bangsa dan agama.

c.  membentuk golongan pelajar yang berilmu, kreatif dan berdisiplin untuk membantu sahsiah pelajar supaya dapat memainkan peranan positif.

6.0  OBJEKTIF

a.  Menjadikan PSS sebagai 'Nadi Sekolah' bagi semua P & P

b.  Meningkatkan mutu pengajaran dan pembelajaran dan potensi individu serta sahsiah.

c.  Menggalakkan pelajar dan guru menggunakan pelbagai kemudahan pembelajaran supaya mereka tidak hanya bergantung kepada buku teks dan kaedah tradisional sahaja

d.  Memupuk tabiat belajar sendiri, membaca dan menyelidik melalui pencarian dan penggunaan maklumat secara sistematik.

e.  Membantu pelajar dan guru menghasil, menilai dan menggunakan pelbagai alatan dan bahan pengajaran dan pembelajaran.

f.  Mengadakan perkhidmatan untuk memenuhi keperluan pembelajaran yang berbeza di kalangan pelajar.

g.  Melatih dan membimbing pelajar menggunakan kemahiran maklumat dalam proses pembelajaran

h.  Membina program media untuk pengajaran dan pembelajaran

i.  Meningkatkan profesionalisme guru

7.0  FUNGSI DAN PERANAN PUSAT SUMBER SEKOLAH

a.  Mengumpul, menyimpan dan mengedar pelbagai maklumat P & P

b.  Mewujudkan budaya penggunaan sumber di kalangan pelajar dan guru

c.  Menjadikan sekolah sebagai institusi pembelajaran yang mengamalkan budaya membaca untuk sepanjang hayat

d. Menyediakan perkhidmatan dan kemudahan yang memenuhi keperluan kurikulum dan kokurikulum sekolah

e.  Menawarkan sumber-sumber aktiviti yang dapat meningkatkan pencapaian kurikulum dan kokurikulum sekolah.

mod_vvisit_counterLast week2049

Your IP: 54.81.196.35